Η αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, επέμβαση που αντικαθιστά τον φθαρμένο χόνδρο των δύο αυτών αρθρώσεων με ειδικά εμφυτεύματα, προσφέρει τα τελευταία χρόνια ποιότητα ζωής σε ανθρώπους που διαφορετικά θα έπρεπε να συμφιλιωθούν με τον πόνο και να καθηλωθούν. Με την αρθροπλαστική ο ασθενής, που συνήθως υποφέρει για μεγάλο διάστημα εξαιτίας προχωρημένης αρθρίτιδας, επιστρέφει στη φυσιολογική του ζωή και γίνεται ξανά λειτουργικός. Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών είναι ιδιαίτερα υψηλό και με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Η αρθροπλαστική μπορεί να είναι μερική ή ολική, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος της άρθρωσης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει εξελιχθεί σημαντικά με νέες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, που περιορίζουν τον μετεγχειρητικό πόνο και επιταχύνουν την επάνοδο του ασθενή στην καθημερινότητά του.
Η αρθροπλαστική ισχίου
Η αρθροπλαστική ισχίου έρχεται ως απάντηση στην ιδιαίτερα προχωρημένη αρθρίτιδα, αλλά και σε κατάγματα της εν λόγω άρθρωσης. Όταν ο πόνος του ασθενούς τον κάνει δυσλειτουργικό, τον αποκλείει από τις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία του και αντιστέκεται στην φαρμακευτική αγωγή, τότε η μόνη λύση είναι η αρθροπλαστική. Συνήθως διενεργείται σε ασθενείς άνω των 50 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις νεότερων ασθενών.
Κατά την αρθροπλαστική το ισχίο εξαρθρώνεται και η μηριαία κεφαλή αφαιρείται, ώστε να αντικατασταθεί από το εμφύτευμα που τοποθετείται στο κέντρο του μηριαίου οστού. Παράλληλα, εφόσον η κοτύλη της λεκάνης έχει πληγεί από την αρθρίτιδα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα για να εισαχθεί η νέα κοτυλιαία πρόθεση.
Συνήθως για την αποθεραπεία απαιτείται διάστημα έως και τριών μηνών, κάτι που βέβαια εξαρτάται από την περίπτωση και τον ασθενή. Μετά την επέμβαση ο ασθενής ξεκινά άμεσα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ώστε η καινούρια του άρθρωση να ενεργοποιηθεί σταδιακά.
Πέραν της παραδοσιακής αρθροπλαστικής, υπάρχουν και τεχνικές ελάχιστα επεμβατικές, μέσω των οποίων ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται, η νοσηλεία περιορίζεται, το χρονικό διάστημα χρήσης βοηθημάτων στήριξης ελαχιστοποιείται και η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχύτερη.
Η αρθροπλαστική γόνατος
Η αρθροπλαστική γόνατος ενδείκνυται όταν ο ασθενής πάσχει από σοβαρή αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο ικανό να τον δυσκολεύει στη βάδισή του, στην εργασία του, αλλά ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές του δραστηριότητες. Όταν εξαντληθεί δε κάθε συντηρητικό μέσο για την αντιμετώπιση του πόνου αυτού χωρίς επιτυχία, τότε η επιλογή της αρθροπλαστικής γόνατος είναι μονόδρομος.
Κατά τη χειρουργική επέμβαση οι κατεστραμμένες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίστανται από ειδική πρόθεση, η οποία αποτελείται από ειδικά κράματα τιτανίου και ατσαλιού. Ειδικότερα, στην κλασική ολική αρθροπλαστική γόνατος μέσω μιας τομής στην μπροστινή επιφάνεια της άρθρωσης αφαιρείται ο φθαρμένος χόνδρος μαζί με ένα μικρό τμήμα οστού και αντικαθίσταται με τα μεταλλικά εμφυτεύματα, ανάμεσα στα οποία τοποθετείται ειδικό πλαστικό υλικό, ώστε να επιτευχθεί η ολισθηρότητα της άρθρωσης.
Πέραν όμως της κλασικής μεθόδου υπάρχει και η αρθροπλαστική ελάχιστης επεμβατικότητας, στην οποία η τομή είναι σαφώς μικρότερη, οι τένοντες γύρω από την άρθρωση δεν επηρεάζονται, ο μετεγχειρητικός πόνος περιορίζεται, η απώλεια αίματος ελαχιστοποιείται, η ενεργοποίηση του γόνατος είναι άμεση και η αποκατάσταση επισπεύδεται. Και στην αρθροπλαστική γόνατος απαιτείται φυσικοθεραπεία, ώστε να ενδυναμωθούν οι μύες και η κίνηση της άρθρωσης να επανέλθει σε όλο της το εύρος.
Η αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος επιτρέπει στους ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική καθημερινότητα, απαλλαγμένη από τον πόνο και να ανακτήσουν τη ζωή τους. Η επιλογή ενός εξειδικευμένου χειρουργού για τη διενέργειά της αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία της, γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται προσεκτικά.