ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος για την αντιμετώπιση παθήσεων των αρθρώσεων, με ευρύ πεδίο εφαρμογής στις αρθρώσεις του άνω και κάτω άκρου. Επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει, να διαγνώσει και να θεραπεύσει προβλήματα εντός της άρθρωσης και για τον τριπλό αυτό σκοπό αξιοποιεί το αρθροσκόπιο, μια πολύ μικρή κάμερα, αλλά και ειδικά χειρουργικά εργαλεία, που αφήνουν πίσω ελάχιστες τομές, καθιστώντας τη διαδικασία σχεδόν μη επεμβατική.

Παθήσεις και κακώσεις που επηρεάζουν τα οστά, τους συνδέσμους, τους μύες και τους τένοντες είναι αυτές που υπαγορεύουν μια αρθροσκόπηση. Για παράδειγμα, φλεγμονές του υμένα της άρθρωσης, τραύματα, εναρθρικά κατάγματα και αρθρίτιδα είναι μεταξύ των αιτίων που θα οδηγήσουν σε αυτή την προσέγγιση.

Οι συνηθέστερες αρθροσκοπήσεις είναι αυτές του ώμου, του αγκώνα, του καρπού, του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής:

-Στον ώμο η αρθροσκόπηση αξιοποιείται σε εξαρθρήματα, αρθρίτιδες, ρήξεις του στροφικού πετάλου, τραυματικές κακώσεις των συνδέσμων, φλεγμονές των τενόντων  και χόνδρινες βλάβες,

-Στον αγκώνα σε χόνδρινες βλάβες, σε χρόνιες υμενίτιδες, σε αγκυλώσεις μετά από τραυματισμό, σε οστεοχονδρίτιδα, επικονδυλίτιδα και σε αποσπαστικά κατάγματα,

-Στον καρπό σε παθήσεις του ινοχόνδρινου δακτυλίου, σε ρήξεις συνδέσμων, σε γάγγλια και  φλεγμονώδεις παθήσεις,

-Στο ισχίο σε μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, υμενίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα και κροτούν ισχίο.

-Στο γόνατο σε περιπτώσεις ρήξεων χιαστών συνδέσμων, μηνίσκων, χόνδρινων βλαβών, εξαρθρημάτων επιγονατίδας, φλεγμονών αρθρικού υμένα και χονδρομάτωσης,

-Στην ποδοκνημική σε οστεοχονδρίτιδες, λοιμώξεις της άρθρωσης, μικροκατάγματα του χόνδρου, κακώσεις του χόνδρου, αρχόμενες οστεοαρθρίτιδες, υμενίτιδα.

Πέραν της αντιμετώπισης συνηθισμένων παθήσεων των αρθρώσεων η αρθροσκόπηση έχει και τον ρόλο διαγνωστικού μέσου για παθήσεις που είναι πιο πολύπλοκες και η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να βασιστεί στα ευρήματά της και να σχεδιαστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια. Άλλωστε, κατά τη διάρκειά της ο χειρουργός κάνει εκτίμηση μυών, συνδέσμων, τενόντων και χόνδρου, ώστε να αποφασίσει στη συνέχεια πώς θα προχωρήσει.

Αρθροσκόπηση: Πώς πραγματοποιείται

Για τη διενέργεια της αρθροσκόπησης, ανάλογα με την ανατομική περιοχή όπου εφαρμόζεται και το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει, επιλέγεται είτε τοπική είτε περιοχική είτε ελαφριά γενική αναισθησία. Συνηθέστερα προκρίνεται ένας συνδυασμός ελαφράς γενικής και περιοχικής αναισθησίας. Η διάρκεια της όλης διαδικασίας κυμαίνεται από 1 έως 2 ώρες και εξαρτάται από τα ευρήματα και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Για την αθροσκόπηση πραγματοποιούνται πολύ μικρές τομές. Από τη μία εισέρχεται το αρθροσκόπιο που εξασφαλίζει ευκρινή εικόνα της άρθρωσης, η οποία αποτυπώνεται σε μια οθόνη από όπου ο χειρουργός βλέπει και την ελάχιστη δομή της άρθρωσης με κάθε λεπτομέρεια. Από τις υπόλοιπες τομές γύρω από την άρθρωση εισάγονται τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία, τα οποία και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί. Η ευκρίνεια της εικόνας την οποία δίνει στον χειρουργό το αρθροσκόπιο έχει ως αποτέλεσμα και την αποφυγή τραυματισμών των ιστών.

Τα πλεονεκτήματα

Η αρθοσκόπηση έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με κλασικά, ανοιχτά χειρουργεία, με βασικότερο το ότι περιορίζει τη νοσηρότητα για τον ασθενή. Οι τομές είναι πολύ μικρές, άρα το τραύμα περιορίζεται, ο πόνος ελαχιστοποιείται, η νοσηλεία είναι μικρή –ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ή την επόμενη μέρα στο σπίτι του- η ανάρρωση και η αποκατάσταση επιταχύνονται, επομένως και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Επίσης με την αρθροσκόπηση ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο επιπλοκών, ενώ επιτυγχάνεται και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η αρθροσκοπική χειρουργική, η οποία βρίσκει εφαρμογή σε όλο και περισσότερες παθήσεις και προβλήματα των αρθρώσεων, έχει ανοίξει τον δρόμο για λιγότερο επεμβατικές επεμβάσεις, με σαφή πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

move your
body