ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

Η αυχενική δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια συχνή πάθηση που εκδηλώνεται ως πόνος ή μούδιασμα στο χέρι και στον αυχένα. Εμφανίζεται όταν το εσωτερικό του μεσοσπονδύλιου δίσκου, ο πηκτοειδής πυρήνας, προβάλει μέσα από ρωγμές του ινώδους δακτυλίου, που χάνει την δομή του εξαιτίας αφυδάτωσης και φθοράς. Η προβολή αυτή εντός του σπονδυλικού σωλήνα, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα, μπορεί να προκαλέσει πίεση είτε σε νεύρο που διέρχεται από το σημείο ή στο νωτιαίο μυελό. Στην πρώτη περίπτωση προκαλείται πόνος στο χέρι, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε μούδιασμα ή ακόμα και σε παράλυσή του. Συχνά οι ασθενείς περιγράφουν την πρώτη αίσθηση ως «σουβλιές» ή «μυρμήγκιασμα». Στην περίπτωση που η πίεση είναι κεντρική και εστιάζεται στο νωτιαίο μυελό (αυχενική μυελοπάθεια), άρα είναι και σοβαρότερη από αυτή σε ένα αυχενικό νεύρο, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στη βάδιση, ενώ σε ακόμα πιο βαριά περιστατικά δυσκολίες στην ούρηση.

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα της αυχενικής δισκοκήλης κυμαίνονται από πόνο και μούδιασμα στο χέρι μέχρι παράλυση στο χέρι, στα πόδια, διαταραχές ούρησης, αυχεναλγία και κεφαλαλγία. Εμφανίζονται δε συνήθως απότομα, χωρίς κάποιο προφανές αίτιο, εκτός από κάποιες περιπτώσεις στις οποίες έχει προηγηθεί τραυματισμός. Η φθορά του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι σταδιακή, κυρίως εξαιτίας της κακής μας στάσης στην εργασία, αλλά και καθημερινών μας ασχολιών που τον καταπονούν, μέχρι να φτάσει στο σημείο εκείνο που ο πυρήνας του θα εξέλθει και θα πιέσει το νεύρο ή το νωτιαίο μυελό. Η διάγνωση περνά από τον έλεγχο του ιστορικού και την κλινική εξέταση του αυχένα και των άνω άκρων του ασθενούς, επιβεβαιώνεται όμως με τη μαγνητική τομογραφία. Η μαγνητική τομογραφία θα δείξει πόσο μεγάλη είναι η αυχενική δισκοκήλη, αν πιέζεται και πόσο ο νωτιαίος μυελός και ποιες πρέπει να είναι οι θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Αυχενική δισκοκήλη και θεραπεία

Η θεραπεία της αυχενικής δισκοκήλης είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει στα πρώτα στάδια ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, χρήση μαλακού κολάρου και φυσικοθεραπεία. Εννιά στις δέκα περιπτώσεις θα δουν βελτίωση και ανακούφιση των συμπτωμάτων τους με αυτούς τους τρόπους.

Όταν όμως τα συμπτώματα σοβαρέψουν, εν προκειμένω εμφανιστούν νευρολογικά προβλήματα και δη παράλυση, τότε η θεραπεία περνά από το χειρουργείο. Ειδικότερα, η χειρουργική επέμβαση στον αυχένα ενδείκνυται στις περιπτώσεις παράλυσης σε χέρι η πόδι και όταν ο πόνος και τα λοιπά συμπτώματα επιμένουν, δυσχεραίνουν ακόμα και απλές δραστηριότητες του ασθενούς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Η επέμβαση που προκρίνεται είναι η πρόσθια αυχενική μικροδισεκτομή, η οποία διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα, συνοδεύεται από νοσηλεία μίας ημέρας και επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Υπολογίζεται ότι περί το 10% των περιστατικών θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. 

move your
body