ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος δεν περνά μόνο μέσα από το χειρουργείο. Η αναγεννητική Ιατρική, που βασίζεται στην ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να αναγεννά και να επουλώνει τις βλάβες στα όργανα και τους ιστούς, έχει αναπτύξει μια σειρά βιολογικών θεραπειών, δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Οι ενδογενείς βιολογικές δυνάμεις του οργανισμού τίθενται στην υπηρεσία της αναγεννητικής Ιατρικής προς όφελος του ασθενούς, αφού τα πλεονεκτήματα της κάθε βιολογικής θεραπείας ξεχωριστά είναι σημαντικά: η ανάγκη για χειρουργική επέμβαση εκλείπει, οι θεραπείες δεν έχουν αλλεργικές αντιδράσεις, δεν κάνουν χρήση φαρμακευτικών αγωγών, δεν είναι επώδυνες και απαιτούν μόνο τοπική νάρκωση.  Οι μέθοδοι της αναγεννητικής Ιατρικής μπορούν να εφαρμοστούν σε παθήσεις του χόνδρου και των τενόντων.

Οι πιο γνωστές βιολογικές θεραπείες είναι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα, που αποτελεί και την πλέον σύγχρονη τεχνική, η αυτόλογη καλλιέργεια και χρήση χονδροκυττάρων και η PRP, η οποία αξιοποιεί πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Μεταξύ των τεχνικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια είναι και η έγχυση υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις, το οποίο μειώνει τον πόνο ασθενών που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και χονδροπάθεια. Σημειώνεται ότι το υαλουρονικό οξύ έχει αντιφλεγμονώδεις και λιπαντικές ιδιότητες.

Βιολογική θεραπεία

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα: Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα εφαρμόζεται όλο και πιο συχνά στην ορθοπαιδική.  Λαμβάνεται από τον ασθενή μια μικρή ποσότητα μυελού, όπως επίσης και αίμα. Τα βλαστοκύτταρα απομονώνονται από τον μυελό και αναμιγνύονται με στοιχεία που έχουν ληφθεί από το αίμα, τα οποία έχουν επουλωτικές ιδιότητες. Ακολούθως η σύνθεση αυτή εφαρμόζεται στην περιοχή της άρθρωσης ή του τένοντα που έχει πρόβλημα.

PRP: Η PRP ή αλλιώς θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια διενεργείται στο ιατρείο, είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται σε δύο με τρεις συνεδρίες. Από τον ασθενή λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος, η οποία στη συνέχεια περνά από φυγοκέντρηση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τόσο η συγκέντρωση αιμοπεταλίων στο πλάσμα όσο και οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες που διαθέτουν ιδιότητες επούλωσης. Αμέσως μετά το αίμα φωτολύεται και εισάγεται στον πάσχοντα τένοντα ή στην προβληματική άρθρωση. Το γεγονός ότι το αίμα προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή αποκλείει κάθε πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. 

Καλλιέργεια και χρήση αυτόλογων χονδροκυττάρων: Αυτόλογα χονδροκύτταρα, τα οποία έχουν ληφθεί από υγιή χόνδρο, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται, για να εμφυτευθούν στη συνέχεια αρθροσκοπικά στην προβληματική περιοχή. Με την εμφύτευση δημιουργείται υαλοειδής χόνδρος στη βλάβη.

Η βιολογική θεραπεία είναι η νέα πρόταση της Ιατρικής απέναντι σε μια σειρά μυοσκελετικών προβλημάτων, ανοίγει νέους θεραπευτικούς δρόμους για πολλές παθήσεις που αντιμετωπίζονταν μέχρι πρότινος χειρουργικά και αξιοποιείται όλο και πιο συχνά από την ορθοπαιδική.

move your
body