ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ

Η επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση που αφορά στον αγκώνα. Πρόκειται για φλεγμονή στον επικόνδυλο, μια μικρή οστική περιοχή στην έξω και την έσω πλευρά στην άκρη του βραχιόνιου οστού, η οποία επηρεάζει τους τένοντες που ξεκινούν από εκεί. Η μεν έξω επκονδυλίτιδα είναι γνωστή ως «αγκώνας του τενίστα» και αφορά τους τένοντες που εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα, ενώ η έσω επικονδυλίτιδα, γνωστή ως «αγκώνας του γκολφέρ», που είναι και η λιγότερο συχνή, επηρεάζει τους τένοντες που κάμπτουν τον καρπό και τα δάκτυλα.  

Και στις δύο περιπτώσεις η φλεγμονή εμφανίζεται όταν οι τένοντες στην περιοχή ξεπερνούν το όριο της αντοχής τους εξαιτίας της συνεχούς καταπόνησης και επιβάρυνσής τους μέσα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Οι συνεχείς αυτές κινήσεις οδηγούν σε μικρές ρήξεις του τένοντα και από εκεί ξεκινά το πρόβλημα.

Όσον αφορά στην έξω επικονδυλίτιδα οι αθλητές του τένις αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να την εμφανίσουν, ενώ μεταξύ των επαγγελμάτων που θεωρούνται πιο επιρρεπή είναι αυτά του κρεοπώλη, του ξυλουργού, του ελαιοχρωματιστή, του οικοδόμου και του υδραυλικού. Όσο για την έσω επικονδυλίτιδα αυτοί που παίζουν γκολφ, αλλά και όσοι χρησιμοποιούν στη δουλειά τους φτυάρι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επικονδυλίτιδα και συμπτώματα

Το πρώτο και βασικότερο σύμπτωμα της επικονδυλίτιδας και στις δύο μορφές της είναι ο πόνος, ο οποίος στην πρώτη εντοπίζεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, στη δε δεύτερη στη μέσα πλευρά του. Άλλα συμπτώματα είναι η μυϊκή αδυναμία και η περιορισμένη λειτουργικότητα, εφόσον η επικονδυλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Μάλιστα, συχνά, όταν το πρόβλημα εξελιχθεί, ακόμα και απλές κινήσεις μπορεί να προκαλούν έντονη ενόχληση στον πάσχοντα. Τα συμπτώματα κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους και συνήθως αργούν να θορυβήσουν τον ασθενή, μέχρι τη στιγμή που θα επιδεινωθούν σημαντικά.

Στην έξω επικονδυλίτιδα ο πόνος εμφανίζεται όταν ασκείται πίεση στην περιοχή, στη συνέχεια εκδηλώνεται όταν το χέρι κινείται και κυρίως στις στροφικές και ανυψωτικές του κινήσεις, ενώ, όταν η φλεγμονή εξελιχθεί, ο πάσχων πονά ακόμα και όταν δεν κινεί το χέρι του. Στην έσω επικονδυλίτιδα εμφανίζεται πόνος στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα που κάποιες φορές αντανακλάται στην έσω πλευρά του αντιβράχιου, στον καρπό ή ακόμα και σε όλο το χέρι.

Διάγνωση και θεραπεία

Για τη διάγνωση του προβλήματος απαιτείται κλινική εξέταση και στη συνέχεια ακτινογραφία, υπερηχογράφημα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μαγνητική τομογραφία στον αγκώνα.

Η αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας είναι σε πρώτη φάση συντηρητική. Αρχικά προτείνεται η ξεκούραση και η αποφυγή της δραστηριότητας που επιβαρύνει την περιοχή του αγκώνα, ενώ χορηγείται φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, ώστε να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή. Όταν τα συμπτώματα περιοριστούν, ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο ολοκληρώνεται με ασκήσεις ενδυνάμωσης, εφόσον ο πόνος εκλείψει εντελώς.

Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, εφαρμόζονται ενδοσκοπικές, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, ενώ τον τελευταίο καιρό κερδίζει έδαφος και η έγχυση βιολογικών παραγόντων, PRP.

move your
body