ΟΣΦΥΪΚΗ ΔΙΣΚΟΚΗΛΗ

Η οσφυϊκή δισκοκήλη είναι μια συχνή νόσος της σπονδυλικής στήλης που εστιάζεται στην οσφυϊκή μοίρα -στους πέντε σπονδύλους της μέσης- και συνήθως στο κάτω τμήμα της, στον 4ο και 5ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Μάλιστα, η οσφυϊκή μοίρα είναι το σημείο της σπονδυλικής στήλης όπου εντοπίζεται πιο συχνά μια δισκοκήλη. Βασικά συμπτώματα της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι ο πόνος στη μέση και στα πόδια.

Η εν λόγω πάθηση προκαλείται από τη φθορά του μεσοσπονδύλιου δίσκου, που εμφανίζει ρωγμές και επιτρέπει την προβολή τμήματός του στον σπονδυλικό σωλήνα από όπου διέρχονται τα νεύρα. Συνήθως η φθορά είναι συνέπεια της παρόδου του χρόνου, άρα και της ηλικίας, με τον μεσοσπονδύλιο δίσκο να αφυδατώνεται και να γίνεται λιγότερο ευέλικτος και περισσότερο ευάλωτος σε ρωγμές και μάλιστα ακόμα και σε μικρότερη καταπόνηση. Σπανιότερα η οσφυϊκή δισκοκήλη μπορεί να είναι συνέπεια ενός τραυματισμού ή μιας λανθασμένης χρήσης των μυών της πλάτης για την άρση βάρους, αντί για τους μυς των ποδιών. Πάντως, πρόκειται για μια πάθηση που δεν αφορά μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και τους νεότερους ανθρώπους.

Οσφυϊκή δισκοκήλη και συμπτώματα

Η οσφυϊκή δισκοκήλη εκδηλώνεται ως πόνος στη μέση (οσφυαλγία), που μπορεί να αντανακλάται και στο πόδι και ως πόνος μόνο στα κάτω άκρα (ισχιαλγία) –αφού οι νευρικές ρίζες που διέρχονται από τον σπονδυλικό σωλήνα σχηματίζουν τα νεύρα που συνεχίζονται στα κάτω άκρα- ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ως αδυναμία και μούδιασμα του ποδιού. Μεταξύ των συμπτωμάτων της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι επίσης η απώλεια των αντανακλαστικών του ποδιού και μια ξαφνική αίσθηση κρύου ή ζεστού.

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι απότομη, χωρίς προειδοποιητικά σημάδια ή και να συμβαίνει σταδιακά. Ο πόνος μεγαλώνει με μικρές, απλές, καθημερινές κινήσεις, όπως το κάθισμα, η στροφή και η κάμψη του σώματος, η άρση βάρους, ακόμα και ο βήχας. Μπορεί δε να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα του πάσχοντα, με το πέρασμα όμως του χρόνου τα συμπτώματα υποχωρούν. 

Διάγνωση και θεραπεία

Για να διαγνωσθεί η οσφυϊκή δισκοκήλη χρειάζεται κλινική εξέταση της μέσης και των κάτω άκρων, ενώ για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση απαιτείται μαγνητική τομογραφία, η οποία θα δείξει το ακριβές σημείο που δέχεται την πίεση, αλλά και τον βαθμό του προβλήματος.

Η οσφυϊκή δισκοσκήλη αντιμετωπίζεται στα αρχικά της στάδια συντηρητικά, με έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπείας. Αν το πρώτο αυτό βήμα δεν είναι αρκετό, μπορεί να γίνουν τοπικές εγχύσεις ειδικών διαλυμάτων στην πηγή του προβλήματος.

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα επιμένουν και δεν βρίσκουν ανακούφιση στα φάρμακα και τις ασκήσεις ούτε στις ενέσεις, ενώ παράλληλα εμφανίζεται και παράλυση στο πόδι ή διαταραχές στην ούρηση, τότε επιλέγεται η χειρουργική οδός, με τη διενέργεια της οσφυϊκής μικροδισκεκτομής, μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής. Οι περιπτώσεις πάντως της οσφυϊκής δισκοκήλης που θα απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερες από 10%.

move your
body