ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, γνωστό και ως «ασθένεια του πληκτρολογίου», είναι μια παθολογική κατάσταση που αφορά τον καρπό του χεριού. Εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο που βρίσκεται στον καρπιαίο σωλήνα –όπου περιέχονται επίσης οι υπεύθυνοι για την κάμψη των δακτύλων τένοντες-  πιέζεται ή εγκλωβίζεται, εξαιτίας της πάχυνσης του εγκάρσιου συνδέσμου του καρπού. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στην παλαμιαία πλευρά, στον αντίχειρα, στον δείκτη, στο μεσαίο δάκτυλο και στο ήμισυ του παράμεσου, αλλά και στους μυς στη βάση του αντίχειρα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι το πλέον σύνηθες σύνδρομο συμπίεσης περιφερικών νεύρων, προσβάλλει κυρίως το γυναικείο φύλλο και στην πλειονότητα των περιπτώσεων εκδηλώνεται και στα δύο χέρια. Πέραν του σύγχρονου τρόπου ζωής και δη της καθημερινής χρήσης των υπολογιστών επί πολλές ώρες, για το σύνδρομο ενοχοποιούνται επίσης κάποιες φλεγμονώδεις παθήσεις, με πιο συνηθισμένη τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα μεταβολικά νοσήματα και κυρίως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ενδροκρινολογικές διαταραχές, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, τοπικοί όγκοι, αλλά και ανατομικές ανωμαλίες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα, με τον πάσχοντα να έχει γεννηθεί με στενότερο καρπιαίο σωλήνα.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και συμπτώματα

Το μούδιασμα και ο οξύς πόνος στον καρπό, στο χέρι και στα δάκτυλα και κυρίως στον δείκτη, τον αντίχειρα και το μεσαίο δάκτυλο, είναι τα κυριότερα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Μάλιστα, το μούδιασμα εκδηλώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά και το βράδυ, συνήθως μετά από πολύωρη χρήση του χεριού στον υπολογιστή ή άλλες δραστηριότητες και συνοδεύεται από πόνο και αδυναμία στα δάχτυλα. Στα πρώτα στάδια της πάθησης το μούδιασμα έρχεται και φεύγει, όσο όμως το πρόβλημα σοβαρεύει, η αίσθηση αυτή αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις η ενόχληση από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να επεκταθεί και πάνω από τον καρπό, ακόμα και μέχρι τον ώμο, παραπλανώντας τον πάσχοντα όσον αφορά στην προέλευση του πόνου.

Για τη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα απαιτείται κλινική εξέταση, ενώ για την επιβεβαίωσή της πρέπει να ακολουθήσει ηλεκτρομυογράφημα.

Όσο για τη θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να είναι ή συντηρητική ή χειρουργική. Η πρώτη οδός ακολουθείται στις πιο ελαφριές περιπτώσεις και συνίσταται από ξεκούραση του χεριού, χρήση νάρθηκα τις βραδινές ώρες και χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η δεύτερη οδός αφορά στη χειρουργική διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου, ώστε να αποσυμπιεσθεί το μέσο νεύρο. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδοσκοπικά. Με τη χρήση ενδοσκοπίου και ειδικών εργαλείων, που εισέρχονται από μια μικρή τομή στη βάση του καρπού, διανοίγεται ο καρπιαίος σωλήνας και το πρόβλημα αποκαθίσταται.

move your
body