Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων ή κακώσεων του γόνατος, όπως είναι οι ρήξεις χιαστών συνδέσμων, οι εκφυλιστικές ή τραυματικές ρήξεις μηνίσκων, οι χόνδρινες βλάβες, οι φλεγμονές του αρθρικού υμένα και το εξάρθρημα επιγονατίδας. Πρόκειται για μια αναίμακτη τεχνική που δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προσεγγίσει την άρθρωση με μεγάλη ακρίβεια και να αποφύγει έτσι να τραυματίσει τους ιστούς, εξασφαλίζοντας και την ταχύτερη αποθεραπεία της άρθρωσης μετά την επέμβαση. Έχει δε πλέον αντικαταστήσει τα ανοιχτά χειρουργεία για τραυματισμούς μηνίσκων, συνδέσμων και χόνδρων.
Η αρθροσκόπηση γόνατος, ανάλογα με την περίπτωση, πραγματοποιείται υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα δεν απαιτεί νοσηλεία. Σημαντικό ρόλο στην επέμβαση παίζει το αρθροσκόπιο, μια μικρή κάμερα που εισάγεται μέσω μιας ελάχιστης τομής στο γόνατο και αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάσταση της άρθρωσης. Από άλλες τομές εισάγονται τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία με τα οποία θα διενεργηθεί η επέμβαση και οι κινήσεις των οποίων βασίζονται ακριβώς στην εικόνα που έχει δώσει το αρθροσκόπιο.
Αρθροσκόπηση γόνατος και χρόνος αποκατάστασης
Κάθε αρθροσκόπηση έχει διαφορετικό χρόνο αποκατάστασης, που εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος, τον τύπο της επέμβασης που έχει διενεργηθεί, αλλά και τον ίδιο τον ασθενή και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αποθεραπείας που θα του προτείνει ο ιατρός. Ενδέχεται ένας ασθενής να μπορέσει να περπατήσει με ή χωρίς πατερίτσες λίγες ώρες μετά την επέμβαση, η αποκατάσταση όμως που θα του επιτρέψει να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί κάποιες εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση το επάγγελμα και οι υποχρεώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της αποθεραπείας. Έτσι, αν εργάζεται σε ένα γραφείο, ενδέχεται να μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ακόμα και μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, όταν όμως το επάγγελμά του είναι πιο απαιτητικό, το διάστημα αυτό θα υπερβεί τις τρεις εβδομάδες.
Μετά την επέμβαση και αφού ο ασθενής ξεκουράσει το πόδι του τουλάχιστον για ένα διήμερο, τοποθετώντας πάγο στην άρθρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο ιατρός θα συστήσει ένα εξατομικευμένο πλάνο αποθεραπείας, το οποίο θα περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες και ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του γόνατος. Η πρώτη επανεξέταση θα γίνει την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, ενώ η επόμενη τρεις εβδομάδες αργότερα.
Επειδή πρόκειται για μια ιδιαίτερη άρθρωση, η οποία είναι μια από τις πιο επιβαρυμένες του σώματος, ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους κατά την πρώτη περίοδο μετά την αρθροσκόπηση. Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αρθροσκοπήσεις στον μηνίσκο και στον χόνδρο, μετά τις οποίες μπορεί να απαιτηθεί η χρήση νάρθηκα ακόμα και για έξι εβδομάδες, προκειμένου ο ασθενής να μην φορτίζει και να μην κάμπτει το γόνατό του. Σε ελαφρύτερα περιστατικά θα χρειαστεί να αποφεύγει τις σκάλες, την ορθοστασία, αλλά και το πολύωρο κάθισμα.
Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να συνεπής στην ολοκλήρωση του προγράμματος της αποθεραπείας του και να βρίσκεται σε εγρήγορση για τυχόν παρενέργειες, όπως ο πολύ έντονος πόνος, ο υψηλός πυρετός και το υπερβολικό οίδημα στην γάμπα. Το οίδημα στο γόνατο μετά την επέμβαση και ο πόνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση, ο,τιδήποτε όμως ξεφεύγει από αυτά πρέπει να τον θορυβήσει. Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της αρθροσκόπησης γόνατος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς συνοδεύεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η αποφυγή τραυματισμών στους ιστούς, η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και επακόλουθα και η ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.