ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ

Χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι η βλάβη του αρθρικού χόνδρου του εν λόγω οστού, που είναι ο μεγαλύτερος χόνδρος στο ανθρώπινο σώμα. Εμφανίζεται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό και αφορά τις ηλικίες 15 έως 40 ετών. Πέραν του πόνου που αυξάνεται όσο η πάθηση εξελίσσεται, αν η χονδροπάθεια δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα.

Χονδροπάθεια επιγονατίδας και παράγοντες κινδύνου

Η χονδροπάθεια επιγονατίδας, η οποία είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη, εμφανίζεται δηλαδή και στα δύο γόνατα,  προκαλείται μετά από έντονη και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, τραυματισμό ή εξασθένηση του τετρακέφαλου –ο τετρακέφαλος μηριαίος προσφύεται στην επιγονατίδα- που έχει ως συνέπεια αυτή να βγαίνει από τη θέση της. Επίσης μπορεί να οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες, όπως μαλακή σύσταση του χόνδρου, ανατομικές βλάβες, συγγενείς κατασκευαστικές ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα επιγονατιδομηριαία δυσπλασία. Παράγοντες που επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε χονδροπάθεια επιγονατίδας είναι το σύνδρομο αυξημένης πλάγιας πίεσης επιγονατίδας, η πλατυποδία, η υψηλή επιγονατίδα, η βλαισογωνία, η ρήξη πρόσθιου χιαστού του γόνατος που έχει χειρουργηθεί, αλλά και η παχυσαρκία, που επιβαρύνει τα γόνατα.

Με δεδομένο ότι η καταπόνηση των γονάτων είναι από τα βασικά αίτια της χονδροπάθειας επιγονατίδας, πιο επιρρεπείς στην πάθηση είναι επαγγελματίες με καθιστική εργασία, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί ταξί, αθλητές που στηρίζονται πολύ στα γόνατά τους, όπως αθλητές πολεμικών τεχνών ή άρσης βαρών και άλτες, αλλά και όσοι στο επάγγελμα ή την καθημερινότητά τους ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν συχνά σκάλες.

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα της χονδροπάθειας επιγονατίδας είναι αρχικά ήπιας μορφής, είναι κυρίως αισθητά στο ανέβασμα ή το κατέβασμα της σκάλας, αλλά και μετά από αρκετή ώρα σε καθιστή στάση. Συνήθως περιλαμβάνουν οξύ πόνο, κριγμό, αίσθηση καύσου, πόνο στο εμπρός τμήμα του γόνατου, αίσθηση αστάθειας της επιγονατίδας και οίδημα. Στις μικρότερες ηλικίες η χονδροπάθεια είναι ασυμπτωματική, αφού αυτοθεραπεύεται μέσω της ανάπτυξης ινώδους χόνδρου. Για να διαγνωσθεί η χονδροπάθεια επιγονατίδας απαιτείται κλινική εξέταση και απεικονιστικός έλεγχος, που περιλαμβάνει ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία. Για την ακριβή πάντως επιβεβαίωση της διάγνωσης η ιδανικότερη μέθοδος είναι η διαγνωστική αρθροσκόπηση.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της χονδροπάθειας επιγονατίδας περνά από την εφαρμογή δύο θεραπειών, ανάλογα με την έκταση και σοβαρότητα του προβλήματος: την συντηρητική και την χειρουργική.

Η συντηρητική είναι ένας συνδυασμός ανάπαυσης για κάποιο διάστημα, διακοπής των κινήσεων που επιβαρύνουν το πρόβλημα, φυσικοθεραπείας, ασκήσεων ενδυνάμωσης του τετρακέφαλου μηριαίου, φαρμακευτικής αγωγής και περίδεσης της επιγονατίδας. Η συντηρητική θεραπεία είναι επαρκής όταν η πάθηση βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, όταν ο χόνδρος δηλαδή εμφανίζει τις πρώτες του ρωγμές.

Όταν το πρόβλημα επιδεινώνεται και οι ρωγμές βαθαίνουν σημαντικά, με συνέπεια σταδιακά ο χόνδρος να φθείρεται σε βαθμό που να φανερώνεται η επιγονατίδα, τότε προκρίνεται η χειρουργική θεραπεία με μια σειρά από τεχνικές, όπως η εγχείρηση Maquet, που περιλαμβάνει την ανύψωση κνημιαίου κυρτώματος, η εγχείρηση διατομής έξω καθεκτικού συνδέσμου, η μηχανική λείανση του χόνδρου, οι τρυπανισμοί, η οστεοτομία της επιγονατίδος και η τεχνητή πρόθεση της επιγονατίδας.

Η έγκαιρη διάγνωση, άρα και αντιμετώπιση της εν λόγω χονδροπάθειας, καθιστά πιο αποτελεσματική τη θεραπεία της.

move your
body